Is jouw omzet niet hoger dan € 20.000 per jaar? Dan kun je vanaf 1 januari 2020 misschien gebruikmaken van de nieuwe kleineondernemingsregeling (KOR). Daarmee kun je een vrijstelling krijgen van je btw-plicht. Deze nieuwe vrijstelling vervangt de huidige kleineondernemingsregeling

Minder administratieve rompslomp
Indien je BTW-ondernemer bent, in Nederland bent gevestigd en niet meer omzet dan € 20.000 per kalenderjaar voldoe je aan de voorwaarden om mee te doen aan de KOR. Dan ben je eindelijk af van al die kwartaalaangiftes en alle stress wat dat toch elke 3 maanden weer met zich meebrengt. Heb je een boekhouder, dan heb je daar nu misschien minder last van. Maar ook de kosten voor een boekhouder kun je nu in je zak steken. Je kan er dan bijvoorbeeld voor kiezen om je boekhouder nog maar 1 keer in het jaar in te schakelen voor de jaarlijkse IB-aangifte. En als er iets is waar we dol op zijn dan is het wel ‘kosten besparen!’

Bye bye BTW-aftrek
Als je er voor kiest om je aan te melden voor de nieuwe KOR kom je niet meer in aanmerking voor aftrek van de BTW-kosten. Dit betekent dat je net als alle andere consumenten de BTW gewoon moet betalen en dit niet meer achteraf kunt terugvragen bij de Belastingdienst.

Voor- en nadelen van de nieuwe kleineondernemingsregeling?
Aan de ene kant ben je af van het apart houden van de BTW-gelden, de aangiftes en eventueel minder boekhoudkosten, maar aan de andere kant kun je geen gebruik meer maken van de BTW-aftrek en is de kwartaalaangifte toch een soort stok achter de deur om je administratie op orde te houden. Bij jaarlijkse aangiftes worden sommige kosten en facturen vaak over het hoofd gezien. De BTW-aangifte per kwartaal dwingt ondernemers om elke 3 maanden alle inkomende- en uitgaande facturen op orde te hebben.

Twijfel je of je mee kunt doen met de nieuwe KOR?
Doe de check bij de Belastingdienst of vraag om advies bij je boekhouder. Vooral voor starters die vaak nog niet zoveel omzetten in de eerste 3 kalenderjaren of ondernemers met een parttime job ernaast kan de nieuwe kleineondernemingsregeling een uitkomst zijn. Zo kun je namelijk veel meer tijd besteden aan het daadwerkelijk runnen van jouw onderneming!