Steeds meer jongeren hebben problematische schulden. Uit onderzoek van Nibud blijkt dat gemiddeld 37% van jongeren van 18 jaar en ouder momenteel een schuld heeft opgebouwd. Een op de vier jongeren heeft problemen met betalingsachterstanden.

Wat zijn de meest voorkomende schulden?
De meeste jongeren hebben schulden bij DUO, of schulden bij de bank door roodstand en creditcards. De zorgverzekering wordt regelmatig niet of nauwelijks op tijd betaald en dan hebben we nog de grote boosdoener, achterstanden bij mobiele providers. 

Wat is hiervan de oorzaak?
De oorzaak is nogal verschillend, maar meestal hebben jongeren zodra zij 18 jaar worden nog geen idee van hoe de wereld echt in elkaar zit en worden zij regelrecht in het diepe gegooid. Men weet vaak niet dat ze vanaf hun 18e jaar zelf verantwoordelijk zijn voor hun betalingen en worden hier niet goed genoeg op voorbereid. Door de ouders/verzorgers niet, maar ook in het onderwijs wordt er niet genoeg de tijd genomen om jongeren voor te bereiden op de financiële gevolgen van het bijvoorbeeld afsluiten van een abonnement voor een mobiele telefoon, het worden van 18 jaar en daarmee wettelijke verplichting een zorgverzekering af te sluiten en te betalen. Ook ervaren heel veel jongeren een sociale druk om bepaalde merkkleding te dragen en bepaalde type telefoons te hebben. Hierdoor leven vele jongeren boven hun budget en komen zij diep in de problemen, enkel omdat zij er bij willen horen.

Voorkomen is beter dan genezen!
De jongeren die zich er van bewust zijn dat zij telkens tekort komen of boven hun budget leven kunnen nog voorkomen dat de schulden problematischer worden. Dit kan door bijvoorbeeld advies in te winnen bij de gemeente of bij een budgetcoach, of een extra baantje erbij te nemen. Hoe eerder je jouw financiële situatie onder controle hebt hoe beter. Met de juiste tips en trucs kun je gewoon rondkomen en zelfs flink sparen! 

Goed om te weten
Vooral voor jongeren zijn er heel vaak regelingen die de maandlasten kunnen drukken, denk aan zorgtoeslag, huurtoeslag, kwijtschelding voor gemeentebelasting en waterschapsbelasting (bij uitwonende jongeren). Maar je moet dit maar net weten. 

Budgetcoaching
Een budgetcoach kan je helpen deze regelingen aan te vragen en overzicht te krijgen in je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Ook als je brieven van een instantie ontvangt over de betaling kun je gelijk om advies vragen. Waar mensen in het algemeen heel vaak de mist in gaan, is het te laat reageren op brieven of e-mails van instanties. Hierdoor maakt men vaak onnodige kosten en zijn instanties steeds minder bereid om samen met je tot redelijke betaalafspraken te komen. Nu kun je je afvragen: ‘Waarom zou ik iemand betalen om mij te helpen met mijn financiën?’. En dit is absoluut geen gekke vraag want het inschakelen van een budgetcoach is inderdaad niet gratis, maar als jij heel veel overbodige kosten kunt voorkomen, adviezen over sparen en andere dingen kunt krijgen en eindelijk uit de financiële problemen kunt komen door wat extra hulp is dat het zeker waard! Niks is namelijk zo vervelend als stress om geldzaken.

Kun jij wel wat extra hulp gebruiken? Vul dan nu het contactformulier van KimberLegal in!